osor view

DE lang
ENG lang
IT lang
appartamenti
gallery
contatto

taxiairport transfer

airport transfers

Kontaktirajte nas ako Vam je potreban prijevoz po otoku (grupa do 8 ljudi), aerodrom (Rijeka-Krk, Pula, Venecija), te druge turističke destinacije. Usluge prijevoza za grupe izletnika, pješaka, biciklista, ronioca.

tel:
00385
(0) 95 9216123


Eko-turistički programi

Ovi izleti mogu biti prilagođene vašim vlastitim interesima i prema vašim boravku.
Molimo Vas da nam pošaljete e-mail za više informacija.

1. POSJET JEDINSTVENOJ KOLONIJI BJELOGLAVIH SUPOVA
Krećemo iz hotela Kimen i zaustavljamo se u uljari poljoprivredne zadruge u kojoj ćemo kušati djevičansko maslinovo ulje i vidjeti kako ono nastaje. Napuštamo Cres i zaustavljamo se kod 45. paralele i njezina interpretacija. Nastavak vožnje i zaustavljanje na Križiću: kratko objašnjenje bioraznolikosti otoka, pogled na koloniju i najveći vrh na otoku.
Vožnja se nastavlja u pravcu Belog. Kratko zaustavljanje u Svetom Petru: razgledavanje najstarijeg hrasta na otoku.
U Belom je predviđena posjeta Eko-centru. Slijedi stručna interpretacija izložbe o bioraznolikosti otoka Cresa i Lošinja, izložbe o bjeloglavim supovima i razgledavanje supova u oporavilištu (moguće fotografiranje).
Nakon Eko-centra, krećemo crvenom stazom do mjesta Beli, gdje ćemo posjetiti i stari toš (mlin) za preradu maslina. Nastavlja se cijelom crvenom stazom. Ona je spoj poezije, umjetnosti, povijesti i prirode.

2. STAZA NAPUŠTENIH SELA
Krećemo iz hotela Kimen u Beli. Iz beloga hodamo dijelom zelene staze. Ulazimo u napušteno selo Frantin. U njemu se nalazila i škola. Idemo u selo Crkveni. Zatim ulazimo u zatvoreni dio lovišta i idemo u Dol (velika poljana okružena visokim stijenama, bio naseljen još za vrijeme rimljana, poslije 2. svj. rata pretvoren u restoran koji je bio dostupan samo s morske strane). Iz Dola krećemo prema napuštenom zaseoku Trebijanščica (tu se živjelo od stočarstva). Nastavljamo dalje do zaseoka Jelen, stari stan. Dalje nastavljamo do Konca (selo na kraju otoka-od tuda i naziv). Za vrijeme austrougarske, tu je vojska imala osmatračnicu i kontrolirala cijeli riječki zaljev. Predivan pogled. Iz konca odlazimo prema Ivanju. Nastavljamo do Kosmačeva (najveća lokva na otoku koja nije presušila ni za vrijeme najvećih suša-živa voda). Dalje nastavljamo ljubičastom stazom do nekadašnjih gradina (ostaci prastarih kuća). Dolazimo do napuštenog sela Žanjevića. Poslije nastavljamo ljubičastom stazom do još starijih gradina i vraćamo se u Beli.
Ovaj izlet podrazumijeva dosta hodanja; možemo ga i skratiti.

3. STAZA LABIRINATA
Krećemo iz hotela Kimen u Beli. Zelenom stazom idemo do Ladinog labirinta. Zatim do sela Žanjevići ispod koga se u Dolcu nalazi Ishtarin labirint. Poslije njega odlazimo do Tarinog labirinta, zatim do Risalkinog labirinta, pa do Vesninog, Lad i Ladinog labirinta i vraćamo se dijelom crvene staze u Beli.

4. CRES-STAZA-SV.BLAŽ
Krećemo iz hotela Kimen starom rimskom cestom prema Štargancu gdje skrećemo prema sv. Blažu. Vraćamo se sadašnjom markiranom cestom do sv. Salvadura te do hotela Kimen.

5. STAZA NAPOLEONSKOG PUTA
Krećemo iz hotela Kimen do Pišća (gdje objašnjavamo o živoj vodi i značaju vode na otoku). Napoleonskim putem dolazimo do Krčine. Nakon toga idemo za Loznati. Iz Loznatog krećemo do Antonskog (nekadašnji creski vinogradi) i vraćamo se u Cres.

6. CRES-BARTOLOMEJ-MERAG
Krećemo iz hotela Kimen prema Bartolomeju (stara crkvica i počeci starog Cresa). Spuštamo se do Merške jame. Nakon toga idemo u Merag i nakon toga na trajektno pristanište gdje nas čeka prijevoz za nazad.

7. CRES-VALUN
Krećemo iz hotela Kimen vodovodnim putem do asfaltne ceste za Valun. Posjećujemo Valunsko groblje gdje je nađena Valunska ploča i prastari slavenski običaji jela na groblju. Dolazimo u Valun, interpretacija Valuna. Mogućnost povratka brodom ili kombijem.

8. MARTINŠČICA-VIDOVIĆI-LUBENICE
Prijevoz autobusom do Martinščice. Iz nje se kreće pješke do Vidovića i Lubenica. U Lubenicama se silazi na more gdje se brodom vraća u Cres.

9. SREM-PLAT-VERIN-LOZE
Autobus nas pusti na raskršću za Srem. Pješke se kreće prema selu Srem, prema Platu, Verinu i Lozama. Vraćamo se na Podolice gdje nas čeka autobus.

10. IZLET NA OSORŠČICU
Autobus nas pusti u Nerezinama i čeka u Osoru, a mi se dižemo pješke iz Nerezina na Osorščicu i spuštamo u Osor.

11. GRABROVICA-VALUN
Brodom do Grabrovice. Pješke do sela Grabrovice. Do Pernata, Zbičine i Valuna. U Valunu nas čeka brod koji nas vozi u Cres.


gallery
gallery link
gallery link
gallery link
gallery link

Facebook Page

 
 

Tajne Cresa d.o.o.
vlasnik: Franjo Sablić
adresa: ulica Creskog statuta 6, 51557 Cres, Croatia
tel: 00385 (0) 95 9216123
email: franc.sablic@gmail.com
website by: Martin Mayhew www.martinmayhew.com


©Tajne Cresa d.o.o. 2010
counter for blogger

martin mayhew

blago jadrana

appartamentigallerycontatto
DE lang
ENG lang
IT lang